Claims over glucosamine, chondroïtine en MSM mogen niet!

Claims over glucosamine, chondroïtine en MSM mogen niet!

Claims over glucosamine, chondroïtine en MSM mogen niet!

Claims op het etiket
Volgens de claimsverordening zijn alleen gezondheidsclaims toegestaan die wetenschappelijk onderbouwd en begrijpelijk voor de consument zijn.
De EFSA (Europese voedsel- en warenautoriteit) adviseert over de wetenschappelijke onderbouwing, waarop een claim is gebaseerd. De Europese Commissie beslist vervolgens of een gezondheidsclaim wordt goedgekeurd. Claims over glucosamine, chondroïtine en/of MSM zijn niet toegestaan. Kijk in onze database om te zien welke claims wel zijn toegestaan.

Indirecte claims
Vermeldingen zoals dat glucosamine, chondroïtine en/of MSM een bestanddeel zijn van het kraakbeen, het bindweefsel, de gewrichten of de botten zijn niet toegestaan. Hiermee wordt indirect de suggestie gewekt dat deze ingrediënten een werking hebben. Ook glucosamine-, chondroïtine- en MSM-supplementen onder een categorie spieren en/of gewrichten vermelden, is een claim en dus niet toegestaan. 
Andere voorbeelden van niet-toegestane claims zijn: 
  • ‘wordt in het kraakbeen aangemaakt’
  • ‘komen van nature voor in de gewrichten/weefsels van het lichaam’
  • ‘treffen we in het lichaam van nature vooral aan in bindweefsel, bloedvaten, bot en kraakbeen’
  • ‘belangrijke bouwsteen’
  • ‘bindmiddel’
  • ‘bescherming bij veroudering’
 Ook de claim ‘goed opneembaar’ is voor glucosamine, chondroïtine en/of MSM niet toegestaan.  
 
Zo voorkom je een boete
Als je twijfelt over correct gebruik van een gezondheidsclaim, neem dan vooral contact met ons op. Wij denken graag met je mee over wat wél kan en je voorkomt een boete van de NVWA!

 
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →