Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Van verschillende voedingsstoffen wordt op websites en/of op sociale media beweerd, dat ze beschermen tegen het coronavirus. Het gaat bijvoorbeeld om de vitamines D, K en C. In reclame-uitingen van voedingssupplementen wordt hier soms (al dan niet) indirect op gezinspeeld. Het wekken van de suggestie dat producten helpen tegen het coronavirus is niet toegestaan. Wij leggen uit hoe dit zit. 

Gezien bij Jinek
In reclame-uitingen komen we uitspraken tegen zoals: ‘Gezien bij Jinek’, ‘Vitamine D verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt‘, ‘Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen dat iemand niet ernstig ziek wordt van het corona-virus‘ en ‘Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus’. Over deze en andere voedingsstoffen zijn recentelijk ook door artsen en wetenschappers uitspraken gedaan in diverse televisieprogramma’s of in andere media.

Verboden
Dit soort uitingen in de context van specifieke producten zijn ernstig misleidend en dus verboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor reclames van verkopers van voedingssupplementen, die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Bedrijven die op deze manier reclame maken, kunnen hoge boetes krijgen. Wij hebben inmiddels een flink aantal monitoringsmeldingen over corona ontvangen. Het is overigens ook niet mogelijk om dergelijke uitspraken te voorzien van een algemene disclaimer om dit te ondervangen.

Goedgekeurde weerstandsclaim
Voor sommige voedingsstoffen mag je de goedgekeurde claim ‘draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’ gebruiken. Dit geldt voor vitamine A, B6, B11, B12, C en D en de mineralen ijzer, zink, selenium en koper. 

Alternatieve bewoordingen
In plaats van ‘draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’ mag je ook zeggen: ‘zorgt mede voor een goede weestand’. Ben je benieuwd welke alternatieve bewoordingen nog meer mogen?  Kijk dan in onze database: https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase

 
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →