9 Goedgekeurde claims over vitamine D

9 Goedgekeurde claims over vitamine D

9 Goedgekeurde claims over vitamine D

In de zomer schijnt de zon volop, zélfs in Nederland. We gaan massaal naar buiten: relaxen in de tuin, varen op een meertje of een drankje drinken op het terras. De zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van deze buitenactiviteiten én voor nog iets: de aanmaak van vitamine D. Wat zijn precies de functies van deze zonnevitamine? En wat mag je daarover eigenlijk claimen?


9 Goedgekeurde claims 

Er zijn wel 9 verschillende claims over vitamine D toegelaten, waaronder 2 kinderclaims (zie 8 en 9):
1. Vitamine D draagt bij tot een normaal calciumgehalte in het bloed.
2. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten.
3. Vitamine D draagt bij tot de normale opname/ het normale gebruik van calcium en fosfor.
4. Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces.
5. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
6. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale tanden.
7. Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren.
8. Vitamine D is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen.
9. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.

Let op: het supplement moet voor het kunnen gebruiken van deze claims wel minstens 10 microgram vitamine D bevatten. Er is ook een ziekteriscoreductie claim toelaten: Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Let op: het supplement moet dan minstens 15 microgram Vitamine D per dagelijkse portie bevatten. Er gelden nog een paar aanvullende voorwaarden, zie database.


Alternatieve claims

Naast de goedgekeurde claims zijn er alternatieve claims die gebruikt mogen worden, zoals: Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak Vitamine D, voor een goede opname van kalk Deze claims zijn net iets anders verwoord, maar betekenen hetzelfde. Ben je benieuwd naar deze alternatieve bewoordingen? Kijk dan in onze claimsdatabase


Wat mag niet?

Claims mogen niet te stellig zijn. Zo mag je niet zeggen 'Vitamine D, voor een goede weerstand'. De claims 'Vitamine D versterkt de botten van kinderen' of 'Vitamine D is nodig voor de botten van kinderen' mogen ook niet, omdat deze net verder gaan dan de toegelaten claim. Ook de claim 'vitamine D voorkomt botontkalking' is niet toegestaan. Het is namelijk niet toegelaten om een medische claim te gebruiken. In de claimsdatabase vind je ook veel voorbeelden van claims die niet zijn toegestaan.
Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht medisch hulpmiddel vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden. 

Lees verder
 ‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

De indicatieve lijst voor uitwendige gezondheidsproducten geeft weer welke claims wel en niet toegestaan zijn voor gezondheidsproducten die uitwendig gebruikt worden. Deze lijst wordt soms aangevuld.

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →