Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

We kunnen allemaal weleens een beetje extra energie gebruiken. Claims over bijvoorbeeld het energieniveau zien we dan ook regelmatig terugkomen op verpakkingen. Wat mag je eigenlijk precies claimen als het gaat om energie?  En wat niet? Wij zetten op een rij wat je wel en wat je niet mag vermelden als het gaat om energieniveau en stofwisseling.

Wat mag wel?
De goedgekeurde bewoording is: draagt bij aan en normaal energieleverend metabolisme. Het product moet dan wel minimaal een bron zijn van de betreffende voedingsstof en dus 15% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) bevatten.

Alternatieve voorbeeldbewoordingen
Verschillende alternatieve bewoordingen zijn ook toegestaan. ‘Activeert je natuurlijke energie in het lichaam’ bijvoorbeeld, of ‘bevordert de energiestofwisseling’. Ook de claim ‘draagt bij aan een normale energiehuishouding, energiestofwisseling of energieleverend metabolisme’ mag. Tot slot mogen claims zoals: ‘belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt het energieniveau’.

Wat mag niet?
De claims ‘draagt bij aan een normaal energieleverend eiwit- koolhydraat- of vetmetabolisme’ mogen niet. Ook een claim zoals ‘geeft meer energie’ of ‘ondersteunt de stofwisseling’ is niet toegestaan. Je mag ook niet zeggen: ‘verhoogt de vetverbranding of het energieverbruik’. 

Welke vitamines en mineralen?
Het gaat om de B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C. Een de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium en mangaan. 
 
Toegestane claims over energie
Benieuwd naar de specifieke claims per voedingsstof? Kijk in onze claimsdatase.
 
Copyright: © alle rechten voorbehouden door Keuringsraad, KOAG/KAG