Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

Energie: welke claims mogen wel en welke niet?

We kunnen allemaal weleens een beetje extra energie gebruiken. Claims over bijvoorbeeld het energieniveau zien we dan ook regelmatig terugkomen op verpakkingen. Wat mag je eigenlijk precies claimen als het gaat om energie?  En wat niet? Wij zetten op een rij wat je wel en wat je niet mag vermelden als het gaat om energieniveau en stofwisseling.

Wat mag wel?
De goedgekeurde bewoording is: draagt bij aan en normaal energieleverend metabolisme. Het product moet dan wel minimaal een bron zijn van de betreffende voedingsstof en dus 15% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) bevatten.

Alternatieve voorbeeldbewoordingen
Verschillende alternatieve bewoordingen zijn ook toegestaan. ‘Activeert je natuurlijke energie in het lichaam’ bijvoorbeeld, of ‘bevordert de energiestofwisseling’. Ook de claim ‘draagt bij aan een normale energiehuishouding, energiestofwisseling of energieleverend metabolisme’ mag. Tot slot mogen claims zoals: ‘belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt het energieniveau’.

Wat mag niet?
De claims ‘draagt bij aan een normaal energieleverend eiwit- koolhydraat- of vetmetabolisme’ mogen niet. Ook een claim zoals ‘geeft meer energie’ of ‘ondersteunt de stofwisseling’ is niet toegestaan. Je mag ook niet zeggen: ‘verhoogt de vetverbranding of het energieverbruik’. 

Welke vitamines en mineralen?
Het gaat om de B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C. Een de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium en mangaan. 
 
Toegestane claims over energie
Benieuwd naar de specifieke claims per voedingsstof? Kijk in onze claimsdatase.
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →