Monitoring: acties van de Keuringsraad

Monitoring: acties van de Keuringsraad

Monitoring: acties van de Keuringsraad

 Ook in de laatste maanden van het jaar zijn er weer veel meldingen binnengekomen en afgehandeld. 
 
 Bol.com
Eén klacht betrof kortingen op diverse geneesmiddelen via bol.com. Na een schrijven van de Keuringsraad werd dit direct aangepast. 
 
CBD-olie
Ook is een aantal aanbieders van CBD-olie opnieuw de fout ingegaan door medische claims of ontoelaatbare gezondheidsclaims te maken. Deze zijn opnieuw door de Keuringsraad aangeschreven. Een volgende keer zal de Keuringsraad de melding doorgeleiden naar de handhavende instanties. 
 
Anti-katermiddel
Ook is een monitoring opgestart voor een voedingssupplement dat beweert een anti-katermiddel te zijn. Dit is een medische claim en dus niet toegestaan voor voedingssupplementen. De meeste adverteerders hebben deze uitingen direct aangepast. 
 
Bij de publicatie van deze nieuwsbrief zijn er in 2019 163 meldingen gedaan. Daarvan staan er nu nog 20 open. De meeste meldingen betreffen websites en gaan over medische claims voor voedingssupplementen. Het loont om te melden, want de Keuringsraad weet zo’n 95% van de meldingen tot een goed einde te brengen. Dat houdt in dat de melding wordt verwijderd of aangepast. 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →