Monitoring: Dít is wat er gebeurt na een melding

Monitoring: Dít is wat er gebeurt na een melding

Monitoring: Dít is wat er gebeurt na een melding

Toezicht houden, oftewel monitoring, is een belangrijke taak van de Keuringsraad. Het gaat dan vaak over reclame-uitingen die niet ter beoordeling zijn voorgelegd aan de Keuringsraad. Deze meldingen kregen we de afgelopen tijd en dit is hoe we erop hebben gereageerd.
 
Melding 1: 
Op een gezondheidswebsite van een afslankcoach/ orthomoleculair therapeut worden medische claims gebruikt om supplementen aan te prijzen.
 
Resultaat:
Na een schrijven van de Keuringsraad en nader overleg zijn de termen zijn verwijderd op de pagina’s waar supplementen worden aangeprezen.
 
Melding 2: 
Op de website van een drogisterijketen staat een niet toegestane afbeelding van een gezondheidsproduct afgebeeld.
 
Resultaat:
Na overleg is het correcte packshot staat op de website geplaatst.
 
Melding 3:
In een advertentie staat: ‘smering van de gewrichten’, maar dit wordt naar de mening van de melder   niet aan ingrediënten gekoppeld. Hetzelfde geldt voor ‘Hulp voor jouw gewrichten’. 
 
Resultaat:
De klacht is niet in behandeling genomen. De Keuringsraad vindt dat de claims binnen de kaders passen die voor gezondheidsproducten zijn toegestaan. Uit het artikel blijkt duidelijk welke specifieke ingrediënten de geclaimde invloed onderbouwen. 
 
Melding 4: 
De merknaam van een OTC geneesmiddel en verkrijgbaarheid wordt door artsen genoemd en gelinkt aan de firmanaam en de website.
 
Resultaat:
Het artikel in email dateert uit 2015. Na overleg besloten dat het anno 2019 niet meer loont om hierover aan te schrijven. In een nieuwsbericht is er geen sprake van een rechtstreekse link. 
 
Melding 5: 
Op de website van een fabrikant van gezondheidsproducten en geneesmiddelen staan gezondheidsproducten onder medische termen afgebeeld, zonder onderscheidende tekst  Ook de verplichte vermelding ontbreken.
 
Resultaat:
Verzoek gedaan om aanpassing. Naar aanleiding daarvan zijn opmerkingen doorgevoerd op de website.
  
Melding 6: 
Op de website van een fabrikant van gezondheidsproducten staan medische claims.
Resultaat:
Na overleg blijkt het product niet meer verkrijgbaar te zijn. Claim waar het om gaat is verwijderd.  
 
Melding 7:
Op de website van een fabrikant worden medische claims gebruikt voor CBD-olie.
Resultaat:
Naar aanleiding van deze melding heeft de Keuringsraad een brief verstuurd. Na overleg zijn de teksten ter beoordeling voorgelegd en aangepast. 
 
Melding 8:
In een advertentie claimt een fabrikant dat een crème verlichting geeft bij o.a. eczeem. 
Resultaat:
De klacht is niet in behandeling genomen. Het product is een medisch hulpmiddel en daarom is deze claim niet verboden.
 
 
 
 
 
Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht medisch hulpmiddel vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden. 

Lees verder
 ‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

De indicatieve lijst voor uitwendige gezondheidsproducten geeft weer welke claims wel en niet toegestaan zijn voor gezondheidsproducten die uitwendig gebruikt worden. Deze lijst wordt soms aangevuld.

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →