Nieuw! Stappenplan bij ‘on hold’ claims

Nieuw! Stappenplan bij ‘on hold’ claims

Nieuw! Stappenplan bij ‘on hold’ claims

Sinds 2012 is de Claimsverordening van kracht. Dit is een Europese Verordening met betrekking tot claims voor levensmiddelen. Alle lidstaten dienden hiervoor claims in voor botanicals (kruiden) en non-botanicals (vitaminen en mineralen). Deze zijn wetenschappelijk beoordeeld door de EFSA en daarna bekrachtigd door de Europese Commissie. Voor de non-botanicals resulteerde dit in een lijst met toegestane en niet-toegestane claims, die ook op onze website te vinden is (Database Gezondheidsclaims). Voor botanicals moet de autorisatieslag nog worden gemaakt. 

‘On hold’
De bij de EFSA ingediende gezondheidsclaims voor botanicals staan nog ‘on hold’. Wel is het zo dat enkele botanical claims al beoordeeld zijn en een negatieve EFSA beoordeling hebben gekregen. Deze claims mogen echter nog wel worden gebruikt en staan dus ook nog ‘on hold’, totdat de Europese Commissie een definitieve beslissing heeft genomen. 

Stappenplan
De ‘on hold’ claims met een negatieve EFSA beoordeling kunnen voorlopig nog worden gebruikt, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De Keuringsraad maakte een stappenplan om te beoordelen of een gezondheidsclaim voor botanicals kan worden gebruikt. 
Volg nu het stappenplan.
 
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →