Opvallende Google Ads uitspraak

Opvallende Google Ads uitspraak

Opvallende Google Ads uitspraak

De rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan over een zaak waarin een medische zoekterm die uitkwam bij een Google Ad voor een voedingssupplement gezien wordt als ontoelaatbare reclame voor geneesmiddelen. 

Medische zoektermen
De bewuste Google Advertentie voor het voedingssupplement kwam naar boven na het intypen van een medische zoekterm. Alhoewel de adverteerder expliciet  het reclamebureau de opdracht had gegeven dat de Google Ad niet gevonden mocht worden op een medische zoekterm, had zij hier volgens de rechtbank niet voldoende toezicht op uitgeoefend. Zo kwam het dat de bewuste advertentie toch naar boven kwam na het intypen van de medische zoekterm. 
Wat was de uitspraak?
De rechter oordeelde dat de adverteerder in strijd handelt met de Geneesmiddelenwet door zijn reclame te maken op internet voor ongeregistreerde geneesmiddelen(in dit geval producten die door de medische zoekterm als geneesmiddelen worden gepositioneerd). Ditis verboden op grond van de Geneesmiddelenwet. 

Opgelegde boetes
Er werden twee boetes opgelegd wegens overtreding van de Geneesmiddelenwet, van € 101.666 en € 39.667. 

Wat betekent dit voor het gebruik van Google Ads?
Uit de uitspraak volgt dat zoektermen integraal onderdeel uitmaken van een Google advertentie en dat het expliciet uitsluiten van bepaalde categorieën zoektermen je niet vrijwaart van een mogelijke overtreding. Wij adviseren dan ook om bij het gebruik van Google Advertenties enkel te werken met lijsten met exacte zoekwoorden en dit in zijn geheel bij de Keuringsraad ter beoordeling voor te leggen. 

Bekijk de uitspraak hier.

 
 

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht medisch hulpmiddel vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden. 

Lees verder
 ‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

De indicatieve lijst voor uitwendige gezondheidsproducten geeft weer welke claims wel en niet toegestaan zijn voor gezondheidsproducten die uitwendig gebruikt worden. Deze lijst wordt soms aangevuld.

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →