Opvallende Google Ads uitspraak

Opvallende Google Ads uitspraak

Opvallende Google Ads uitspraak

De rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan over een zaak waarin een medische zoekterm die uitkwam bij een Google Ad voor een voedingssupplement gezien wordt als ontoelaatbare reclame voor geneesmiddelen. 

Medische zoektermen
De bewuste Google Advertentie voor het voedingssupplement kwam naar boven na het intypen van een medische zoekterm. Alhoewel de adverteerder expliciet  het reclamebureau de opdracht had gegeven dat de Google Ad niet gevonden mocht worden op een medische zoekterm, had zij hier volgens de rechtbank niet voldoende toezicht op uitgeoefend. Zo kwam het dat de bewuste advertentie toch naar boven kwam na het intypen van de medische zoekterm. 
Wat was de uitspraak?
De rechter oordeelde dat de adverteerder in strijd handelt met de Geneesmiddelenwet door zijn reclame te maken op internet voor ongeregistreerde geneesmiddelen(in dit geval producten die door de medische zoekterm als geneesmiddelen worden gepositioneerd). Ditis verboden op grond van de Geneesmiddelenwet. 

Opgelegde boetes
Er werden twee boetes opgelegd wegens overtreding van de Geneesmiddelenwet, van € 101.666 en € 39.667. 

Wat betekent dit voor het gebruik van Google Ads?
Uit de uitspraak volgt dat zoektermen integraal onderdeel uitmaken van een Google advertentie en dat het expliciet uitsluiten van bepaalde categorie├źn zoektermen je niet vrijwaart van een mogelijke overtreding. Wij adviseren dan ook om bij het gebruik van Google Advertenties enkel te werken met lijsten met exacte zoekwoorden en dit in zijn geheel bij de Keuringsraad ter beoordeling voor te leggen. 

Bekijk de uitspraak hier.