Overgangsperiode handelsmerken en merknamen bijna afgelopen

Overgangsperiode handelsmerken en merknamen bijna afgelopen

Overgangsperiode handelsmerken en merknamen bijna afgelopen

Op 19 januari 2022 loopt de overgangsperiode voor handelsmerken en merknamen voor voedingssupplementen af. Vanaf dan moeten deze allemaal aan de Claimsverordening voldoen. Wat betekent dit concreet? Als jouw handelsmerk of merknaam een gezondheids- of voedingsclaim bevat, mag deze alleen worden gebruikt voor producten die daadwerkelijk een voedings- of gezondheidsclaim kunnen dragen. Merknamen met bijvoorbeeld ‘health’ of ‘fit’ erin, kunnen alleen worden gebruikt voor producten waar ook een specifieke gezondheidsclaim voor een specifiek ingrediĆ«nt wordt gemaakt.
 
Bedrijfs- en handelsnamen
Deze regel geldt niet voor bedrijfs- en handelsnamen. Wij wijzen er echter op dat de Handelsnaamwet wel van toepassing is op bedrijfs- en handelsnamen. Artikel 5b van deze wet bepaalt dat het niet is toegestaan om een bedrijfs- of handelsnaam te voeren, die een onjuiste indruk geeft van de onder die naam gedreven onderneming, voor zover er sprake is van misleiding van het publiek. Daarvan kan sprake zijn wanneer de naam een gezondheidseffect suggereert, dat niet als gezondheidsclaim is toegestaan voor alle producten die onder de betreffende bedrijfs- of handelsnaam op de markt worden gebracht. De Keuringsraad zal dit per individueel geval bekijken. Goed om rekening mee te houden: hoe specifieker je bedrijfs- of handelsnaam, hoe specifieker de verwachtingen van de consument.
 
Tip: Moet je controleren of je handelsmerk of merknaam aan de Claimsverordening voldoet? Kijk dan ook meteen even naar je bedrijfs- of handelsnaam. Bij twijfel of behoefte aan advies staan wij uiteraard voor je klaar!