Uitspraak Reclame Code Commissie

Uitspraak Reclame Code Commissie

Uitspraak Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie / het College van Beroep heeft de volgende uitspraak gedaan op het gebied van onze Codes:
 
Uitspraak RCC inzake klacht tegen coronavaccinatie (23 maart 2021)
Waar gaat het om?
De klacht is gericht tegen diverse uitingen (televisie en radio) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gaat over coronavaccinatie.
 
Wat houdt de klacht in?
De klager stelt dat op basis van de reclame veel mensen de indruk krijgen dat zij hun vrijheid terugkrijgen na de vaccinatie, dat deze vaccinatie hun en de omgeving beschermt en dat het vaccin veilig is. De klager stelt dat dit niet waar of nog onzeker is, omdat er sprake is van onzekerheid van de werking van het vaccin en de mogelijke risico’s van het gebruik ervan. De reclame is daarom misleidend.   
 
Wat geeft het bedrijf (de verweerder) aan?
Adverteerder geeft aan dat de uiting geen reclame is, deze is informatief van aard. Het publiek wordt voorgelicht over de vaccinaties tegen corona. Mocht er wel sprake zijn van reclame, dan is de uiting niet misleidend. In de uiting wordt aangegeven dat vaccineren een geleidelijk proces is naar minder maatregelen en bescherming biedt tegen het virus. Daarnaast wordt naar de website www.coronavaccinatie.nl verwezen waar informatie te vinden is over de verschillende vaccins en de bijwerkingen van de vaccins. 
 
Wat is de uitspraak?
De Reclame Code Commissie is van mening dat er sprake is van reclame, aangezien het gaat om een openbare aanprijzing van het denkbeeld dat men er goed aan doet zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. 
De Reclame Code Commissie is voorts van mening dat in geen van de uitingen wordt gesproken over één specifiek vaccin. Het feit dat gesproken wordt over ‘goedgekeurde’ vaccins is toelaatbaar, omdat de European Medicines Agency de vaccins daadwerkelijk (onder voorwaarden) heeft goedgekeurd. De overige mededelingen in de uitingen zijn niet onjuist of onvolledig. Daarom wordt de klacht afgewezen.
 
Lees de volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie: https://www.reclamecode.nl/uitspraken/resultaten/gezondheid-2021-00051/297652/
 
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht medisch hulpmiddel vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden. 

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →