Waarschuwing voor tien bedrijven die melatoninehoudende producten verhandelen

Waarschuwing voor tien bedrijven die melatoninehoudende producten verhandelen

Waarschuwing voor tien bedrijven die melatoninehoudende producten verhandelen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft begin juni een schriftelijke waarschuwing gegeven aan tien bedrijven die melatoninehoudende voedingssupplementen verhandelen. Volgens de IGJ zijn deze producten geneesmiddelen. 
 
Wat speelt er?
Tijdens de inspectiebezoeken stelde de IGJ vast dat deze tien bedrijven (link) de Geneesmiddelenwet overtraden, omdat zij geen fabrikanten- of groothandelsvergunning hadden. Daarnaast was er voor de geïnspecteerde middelen geen handelsvergunning afgegeven, terwijl dit wel nodig was.

Bestuurlijke boete
De inspectie heeft ervoor gekozen om voor deze overtredingen tot 1 juli 2020 een schriftelijke waarschuwing op te leggen. Vanaf 1 juli 2020 kiest de inspectie in principe niet meer voor een waarschuwing, maar volgt er een bestuurlijke boete bij het constateren van een overtreding. Alle fabrikanten die de inspectie vorig jaar per brief op de hoogte stelde van intensivering van het toezicht, ontvingen hierover inmiddels een tweede brief. Twee bedrijven die een waarschuwing hebben gekregen, hebben een voorlopige voorziening aangevraagd tegen de publicatie door de IGJ. Aangezien deze zaken nog lopen, staan de betreffende producten niet op de lijst.

Actie van de Keuringsraad
De Keuringsraad laat reclame-uitingen voor de voedingssupplementen op deze lijst niet meer toe. Voor de melatoninehoudende voedingssupplementen met een dagdosering melatonine ≥ 0,3 mg die niet op de lijst staan, zal de Keuringsraad de adverteerder erop wijzen dat deze producten mogelijk als geneesmiddel kunnen worden aangemerkt. Reclame-uitingen voor deze producten kunnen wél toegelaten worden, indien het product geen geneesmiddel is. Dit moet per product worden beoordeeld. Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het in de handel brengen conform wet- en regelgeving. 
 
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Melatonine komt ook in voeding voor.
 
Goedgekeurde claims
Onderstaande claims zijn goegekeurd door de EFSA:
Melatonine draagt bij tot de verlichting van subjectieve gevoelens van jetlag. Melatonine draagt bij tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen.  
De claims zijn goedgekeurd in de Europese wetgeving en mogen worden vermeld op de verpakking van supplementen. De claim voor slaap mag worden gedragen bij producten met minimaal 1 mg en de claim voor een jetlag vanaf een dosering van 0,5 mg. 
 
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
Aangepaste tarieven

Aangepaste tarieven

Vanaf 1 februari 2024 gelden er aangepaste tarieven. De indexering bedraagt 3,5%. De nieuwe tarieven zijn hier te zien. Ook zijn er een aantal nieuwe diensten toegevoegd:

  • Er is onderscheid aangebracht tussen social media advertenties en social media video’s
  • Een nieuwe dienst voor E-tailers afbeeldingen is toegevoegd. Dit zijn de afbeeldingen die op de productpagina’s van retailers en/of eigen website worden getoond. Andere benamingen die wij ook voorbij horen komen zijn A+ content en USP’s.
  • Een nieuwe dienst voor podcasts is toegevoegd.

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →