Wat zijn geneesmiddelen?

Geneesmiddelen, wat zijn dat?

Een geneesmiddel is een middel dat geneest, zou je denken. Maar dat klopt niet helemaal. Volgens de definitie in de Nederlandse Geneesmiddelenwet hoeft een geneesmiddel niet altijd te genezen, en omvat het bijvoorbeeld ook middelen die preventief worden gebruikt.
 

Definitie geneesmiddel

De definitie van een geneesmiddel is: een product dat bestemd is te worden gebruikt of op enigerlei wijze wordt aanbevolen voor het genezen, lenigen of voorkomen van enige aandoening, ziekte, ziekteverschijnsel, pijn, verwonding of gebrek bij de mens. Dit gebeurt met behulp van een werkzame stof of complex van werkzame stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect.
 

Zelfzorggeneesmiddelen

Geneesmiddelen waarvoor je geen doktersrecept nodig hebt, worden ook wel zelfzorggeneesmiddelen genoemd. Ze zijn ingedeeld in drie categorie├źn:
  • UA (uitsluitend apotheek)
  • UAD (uitsluitend apotheek en drogist)
  • AV (algemene verkrijgbaarheid)

Receptgeneesmiddelen

Voor receptgeneesmiddelen is publieksreclame niet toegestaan, maar uitsluitend reclame richting beroepsbeoefenaren (zoals artsen en apothekers). De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. De Stichting CGR houdt toezicht op deze Gedragscode. Het secretariaat van de Stichting CGR is ondergebracht bij de Keuringsraad.

Geneesmiddelen doen wat ze claimen en in reclame claimen ze wat ze doen

Bernard Mauritz, bestuurslid Keuringsraad

Ik wil de Keuringsraad inschakelen

Direct naar inschrijven of Klantportaal

Ik ben op zoek naar informatie

Direct naar codes en andere basisdocumenten