Home

Keuringsraad op NPO radio 1 over claims op kruidenpreparaten

Supermarkten en drogisterijen liggen er vol mee: gezondheidsproducten met kruidenpreparaten die goed zouden zijn voor onze gezondheid, maar waarvan de werking nog niet is bewezen. Maar door de disclaimer 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating' mogen bedrijven deze claim op hun producten zetten en ook zo verkopen. Hoe zit dat? 

Lees verder

Wat is zelfregulering?

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen om zo een proces doelgericht te voltooien.

Lees verder

9 Goedgekeurde claims over vitamine D

In de zomer schijnt de zon volop, zélfs in Nederland. We gaan massaal naar buiten: relaxen in de tuin, varen op een meertje of een drankje drinken op het terras. De zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van deze buitenactiviteiten én voor nog iets: de aanmaak van vitamine D. Wat zijn precies de functies van deze zonnevitamine? En wat mag je daarover eigenlijk claimen?

Lees verder

Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nieuw handboek gepubliceerd. Dit handboek bevat informatie over het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Ook onze claimsdatabase wordt erin genoemd.

Lees verder

De beoordeling van claims voor diervoer

Voor dieren zijn ook verschillende supplementen te koop en hiervoor geldt de Marktverordening Diervoeder. Uiteraard mogen voor diervoer ook claims worden gemaakt om de positieve eigenschappen ervan te benadrukken. De systematiek van claims is vergelijkbaar met de systematiek van claims op levensmiddelen en voedingssupplementen. Zo zijn medische claims niet toegestaan en mogen gezondheidsclaims alleen worden gemaakt indien deze wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd. De verantwoordelijke toezichthouder is de NVWA.

Lees verder

Interview: wanneer is verleiden misleiden?

Van 2004 tot 2014 was Otto van der Harst actief als bestuurslid van Stichting Reclame Code (SRC). Onder andere vanwege zijn ervaring met de problematiek trad hij in 2018 toe als directeur. Naar eigen zeggen een goede stap: SRC is een gezonde stichting die ook nu volop in bedrijf is. 

Lees verder

Definitieve Indicatieve Lijst voor ‘on hold’ gezondheidsclaims voor botanicals

De bij EFSA ingediende gezondheidsclaims voor botanicals staan nog 'on hold'. Omdat de Indicatieve Lijst met toegestane voorbeeldclaims in het verleden ruimte bood voor veel sterkere claims dan voor vergelijkbare officieel toegestane claims, heeft de Keuringsraad deze samen met de codepartijen aangepast aan de (alternatieve) voorbeeldbewoordingen voor vergelijkbare toepassingsbieden die bij invoering van de Claimsverordening zijn vastgesteld. Hiermee voorkomen we dat de ‘on hold’ claims aan banden worden gelegd.

Lees verder

Meer over geneesmiddelen

Meer over
gezondheidsproducten

Meer over medische
hulpmiddelen

Keuringraad inschakelen

Naar de code en
basisdocumenten

Vraag & Antwoord