Home

Flesvoeding gelijkstellen aan borstvoeding - HiPP blijft in strijd met de regels handelen

In het monitoringsproces kan de Keuringsraad op verzoek partijen aanschrijven die zich niet houden aan de geldende wet- en regelgeving. Soms gebeurt het dat de aangeschreven partij het niet eens is met de Keuringsraad. De expertise van de Reclame Code Commissie kan dan worden ingeschakeld. De afgelopen maanden was dit aan de orde bij HiPP. Ondanks een uitspraak van de RCC en het College van Beroep is hun website nog altijd in strijd met de Reclamecode Zuigelingenvoeding.

Lees verder

Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Vanwege de toenemende mate van automatisering door Google en andere zoekmachines, al dan niet gevoerd door AI, was de Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren toe aan een update. De nodige aanpassingen zijn in samenspraak met de branchevereniging en de NVWA tot stand gekomen.

Lees verder

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field.  En of dat wat oplevert? Jazeker! 

Lees verder

Nieuwe data bekend algemene training

De Keuringsraad geeft elk jaar algemene trainingen over de Codes. De nieuwe data van 2024 zijn bekend:
- Donderdag 14 maart 2024 09:00u-13:00u
- Donderdag 10 oktober 2024 09:00u-13:00u
Schrijf je snel in! 

Lees verder

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims. Tijd voor duidelijkheid! 

Lees verder

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels. Ons doel is ervoor te zorgen dat reclame eerlijk en verantwoord is, met respect voor de wetgeving en de gezondheid van de consument. 

Lees verder

‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

De indicatieve lijst voor uitwendige gezondheidsproducten geeft weer welke claims wel en niet toegestaan zijn voor gezondheidsproducten die uitwendig gebruikt worden. Deze lijst wordt soms aangevuld.

Lees verder

Prijsvermeldingen publieksreclame voor zelfzorggeneesmiddelen

Het Europese Hof heeft naar aanleiding van een vraag van een andere lidstaat een uitspraak gedaan over de wijze van prijsvermeldingen in publieksreclame voor zelfzorggeneesmiddelen. 

Lees verder

Een categorieaanduiding op websites kan een claim zijn

In een recente uitspraak heeft de rechter bepaald dat een categorieaanduiding kan worden gezien als een claim. Het plaatsen van een levensmiddel (ook voedingssupplementen) onder een categorie "Speciaal voor Spieren & Gewrichten" is meer dan alleen een navigatie hulpmiddel op websites.

Lees verder

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht “medisch hulpmiddel” vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden.

Lees verder

Toezicht online vitaminetesten n.a.v. Pointer uitzending

Enige tijd geleden kwam onze directeur Janine Galjaard aan woord in het online programma Pointer Checkt. In deze aflevering ging zij met Tiktok factcheker Marieke in gesprek over het gebruik van vitaminesupplementen aan de hand van vitaminetesten.
 

Lees verder

Richtlijn vermelden onderzoeksresultaten in reclame medische hulpmiddelen

Adverteerders voor medische hulpmiddelen willen in hun reclame-uitingen behalve de therapeutische toepassingen soms ook vermelden waar dat in praktijk op neerkomt, zoals welk percentage van de gebruikers in welke mate en/of binnen welk tijdsbestek een positief effect ervaart. Lees hier waarom dat is en wat de richtlijn precies inhoudt. 

Lees verder

Regels en wetgeving over geneesmiddelen

Regels en wetgeving over medische hulpmiddelen

Regels en wetgeving over gezondheidsproducten

Overzicht van alle regels en wetgeving