Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Claims over vitamines en corona: hoe zit dat?

Van verschillende voedingsstoffen wordt op websites en/of op sociale media beweerd, dat ze beschermen tegen het coronavirus. Het gaat bijvoorbeeld om de vitamines D, K en C. In reclame-uitingen van voedingssupplementen wordt hier soms (al dan niet) indirect op gezinspeeld. Het wekken van de suggestie dat producten helpen tegen het coronavirus is niet toegestaan. Wij leggen uit hoe dit zit. 

Gezien bij Jinek
In reclame-uitingen komen we uitspraken tegen zoals: ‘Gezien bij Jinek’, ‘Vitamine D verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt‘, ‘Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen dat iemand niet ernstig ziek wordt van het corona-virus‘ en ‘Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus’. Over deze en andere voedingsstoffen zijn recentelijk ook door artsen en wetenschappers uitspraken gedaan in diverse televisieprogramma’s of in andere media.

Verboden
Dit soort uitingen in de context van specifieke producten zijn ernstig misleidend en dus verboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor reclames van verkopers van voedingssupplementen, die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Bedrijven die op deze manier reclame maken, kunnen hoge boetes krijgen. Wij hebben inmiddels een flink aantal monitoringsmeldingen over corona ontvangen. Het is overigens ook niet mogelijk om dergelijke uitspraken te voorzien van een algemene disclaimer om dit te ondervangen.

Goedgekeurde weerstandsclaim
Voor sommige voedingsstoffen mag je de goedgekeurde claim ‘draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’ gebruiken. Dit geldt voor vitamine A, B6, B11, B12, C en D en de mineralen ijzer, zink, selenium en koper. 

Alternatieve bewoordingen
In plaats van ‘draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’ mag je ook zeggen: ‘zorgt mede voor een goede weestand’. Ben je benieuwd welke alternatieve bewoordingen nog meer mogen?  Kijk dan in onze database: https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase