Een categorieaanduiding op websites kan een claim zijn

Een categorieaanduiding op websites kan een claim zijn

Een categorieaanduiding op websites kan een claim zijn

In een recente uitspraak heeft de rechter bepaald dat een categorieaanduiding kan worden gezien als een claim. Het plaatsen van een levensmiddel (ook voedingssupplementen) onder een categorie "Speciaal voor Spieren & Gewrichten" is meer dan alleen een navigatie hulpmiddel op websites.

Spieren & gewrichten
In deze specifieke zaak zocht een inspecteur van de NVWA online naar ‘spieren en gewrichten’ en kwam terecht op een pagina met een overzicht van producten die glucosamine en/of chondroïtine bevatten. Er zijn geen toegelaten of ‘on hold’ gezondheidsclaims voor glucosamine en chondroïtine in relatie tot spieren en gewrichten. Door op deze manier te zoeken en terecht te komen op een pagina met producten met glucosamine en/of chondroïtine wordt de indruk gewekt dat er en verband is tussen het levensmiddel of een bestanddeel daarvan en de gezondheid. Aldus de NVWA. 
 
Dit wordt door de rechter beaamd: met het plaatsen van het levensmiddel onder de categorie Spieren & Gewrichten op de website kan bij de normaal geïnformeerde en redelijk oplettende en bedachtzame consument de indruk worden gewekt dat er een verband bestaat tussen de bestanddelen glucosamine en chondroïtine en de gezondheid. Die indruk is in dit specifieke geval sterker  door de toevoeging “Speciaal voor” aan de categorie, waarmee impliciet de indruk wordt gewekt dat er een verband bestaat tussen deze levensmiddelencategorie en de gezondheid. Daarmee is voldaan aan de definitie van een gezondheidsclaim.
 
Dit heeft geleid tot een boete van € 1050.
 
Bekijk de uitspraak
 
Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Vanwege de toenemende mate van automatisering door Google en andere zoekmachines, al dan niet gevoerd door AI, was de Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren toe aan een update. De nodige aanpassingen zijn in samenspraak met de branchevereniging en de NVWA tot stand gekomen.

Lees verder
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →