Extra forte, krachtig of sterk

Extra forte, krachtig of sterk

Extra forte, krachtig of sterk

We zien claims, zoals 'krachtig', 'forte' en 'hooggedoseerd', regelmatig voorbij komen. Het zijn feitelijk allemaal synoniemen voor 'rijk aan'. Die claims zijn alleen toegestaan voor vitamines en mineralen als er tenminste 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) per dagdosering in een gezondheidsproduct zit.

Voor andere nutriënten geldt dat het product 30% hoger gedoseerd moet zijn dan een product binnen het eigen assortiment of een reeks concurrerende producten. De toevoegingen ‘krachtig’ en ‘forte’ kunnen uitsluitend worden gebruikt indien er een directe relatie is met de ingrediënten waarvoor ze aan deze gebruiksvoorwaarde voldoen.

 
Alle suggereren een werking en mogen daarom uitsluitend voor ingrediënten met geautoriseerde en ‘on hold’ claims gebezigd worden. Bovendien mogen ze niet gekoppeld worden aan een claim.
 
Extra forte
Let op: De claim ‘extra forte’ (en 'extra sterk') is geen synoniem voor een toegestane voedingsclaim en mag dus niet.
 
Bestaande productnamen met 'extra forte' mogen nog tot 1 januari 2020 in reclame-uitingen gebruikt blijven worden en de verpakkingen dienen overeenkomstig artikel 28, lid 2 van de Claimsverordening uiterlijk 19 januari 2022 uitgeleverd zijn. Voor nieuwe productnamen met claims 'extra forte' geldt dat dit niet meer mag.