Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nieuw handboek gepubliceerd. Dit handboek bevat informatie over het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Ook onze claimsdatabase wordt erin genoemd.
 
Claimsverordering
De regels rondom het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims zijn vastgelegd in de Europese claimsverordening 1924/2006. Het uitgangspunt daarvan is dat voedselinformatie niet misleidend, verwarrend of dubbelzinnig mag zijn om consumenten te beschermen. 
 
Wat is een claim?
Een claim zegt iets over een product. Claims kunnen woorden of tekst zijn. Ook plaatjes, symbolen of een grafiek waarin producten worden vergeleken, zijn claims. Claims kunnen worden gebruikt op een etiket, een website of in een reclame, maar ook in een blog, een folder of direct mailing. Ook een naam van een website kan een claim impliceren (bijvoorbeeld door het gebruik van de term ‘soepele gewrichten’ in de naam).

Europese Claims Register
Het Europese Claims Register is een hulpmiddel om uit te zoeken welke voedings- en/of gezondheidsclaims zijn toegestaan en onder welke voorwaarden. Het Claims Register vermeldt ook welke claims zijn afgewezen. 

Claimsdatabase
Voor Nederland hebben wij in samenwerking met Neprofarm, NPN en de FNLI een claimsdatase (link) opgesteld. Hierin staan per voedingsstof de goedgekeurde voorbeeldbewoording(en) van een gezondheidsclaim en de toegestane en niet-toegestane alternatieve voorbeeldbewoordingen. Belangrijk daarbij is dat een claim moet worden gekoppeld aan een voedingsstof of ingrediënt. 

Het handboek
Het nieuwe handboek van de NVWA bevat veel achtergrondinformatie: een opsomming van de relevante EU en Nederlandse regelgeving, documenten voor voedings- en gezondheidsclaims en hoe de NVWA handhaaft. Ook staan er stappenplannen, uitleg van de definities van voedings- en gezondheidsclaims, de verschillen tussen de soorten claims en de algemene en specifieke regels voor voedings- en gezondheidsclaims in. De Keuringsraad komt eveneens aan bod. 
Download hier het handboek
https://www.nvwa.nl/documenten/consument/eten-drinken-roken/etikettering/publicaties/handboek-voedings--en-gezondheidsclaims
 
Voor wie is deze informatie?
De informatie in dit handboek is vooral bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen bij het gebruik van voedings- en/of gezondheidsclaims. Het handboek bevat daarom voorbeelden en tips van de NVWA en biedt praktische handvatten.

Keuringsraad inschakelen?
Heb je naar aanleiding hiervan vragen of wil je een uiting aan ons voorleggen? Klik dan hier.
Aangepaste tarieven

Aangepaste tarieven

Vanaf 1 februari 2024 gelden er aangepaste tarieven. De indexering bedraagt 3,5%. De nieuwe tarieven zijn hier te zien. Ook zijn er een aantal nieuwe diensten toegevoegd:

  • Er is onderscheid aangebracht tussen social media advertenties en social media video’s
  • Een nieuwe dienst voor E-tailers afbeeldingen is toegevoegd. Dit zijn de afbeeldingen die op de productpagina’s van retailers en/of eigen website worden getoond. Andere benamingen die wij ook voorbij horen komen zijn A+ content en USP’s.
  • Een nieuwe dienst voor podcasts is toegevoegd.

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →