Monitoring: meldingen over CBD-olie

Monitoring: meldingen over CBD-olie

Monitoring: meldingen over CBD-olie

CBD-olie wordt gemaakt van de Cannabis sativa plant. Hieruit wordt een extract gehaald dat veel cannabidoïden bevat. Dit extract wordt gemengd met een olie, veelal hennepzaadolie of olijfolie. Het wordt verkocht als voedingssupplement, in de vorm van olie en capsules. Op dit moment mogen er voor cannabidiol geen gezondheidsclaims worden gemaakt. 
 
Meldingen over medische claims
De Keuringraad heeft in de afgelopen periode een 10tal monitoringen opgestart waar het gaat om medische claims op CBD-olie. In de meeste gevallen wordt de link gelegd met medische aandoeningen en ziektebeelden. In een van de gevallen werd er een hele lijst met medische toepassingen van CBD-olie gepubliceerd.
 
Wat doet de Keuringsraad?
De Keuringsraad neemt na een melding contact op met het betreffende bedrijf en vraagt om een aanpassing van de website. In twee gevallen werd de website tijdelijk offline gehaald. In twee gevallen worden de websites aangepast. In een geval heeft de Keuringsraad een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie omdat deze adverteerder niet reageert op brieven van de Keuringsraad. De andere kwesties lopen nog. De Keuringsraad wijst op boetes die kunnen worden opgelegd als de informatie niet wordt aangepast.
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →