Uitspraken Reclame Code Commissie

Uitspraken Reclame Code Commissie

Uitspraken Reclame Code Commissie

 De Reclame Code Commissie / het College van Beroep heeft de volgende uitspraken gedaan op het gebied van onze Codes:

Uitspraak over middel tegen coronavirus
Waar gaat het om?
De klacht gat over een post op Facebook, waarin een product wordt aangeprezen als een zeer effectief middel tegen het coronavirus.  
Wat houdt de klacht in?
De klager is van mening dat het aanprijzen van dit product ter voorkoming van het coronavirus is aan te merken als het misbruiken van de angst, die momenteel heerst voor besmetting met dit virus. 
Het verweer
De adverteerder geeft aan dat de post was geplaatst naar aanleiding van de vele telefoontjes van klanten die advies nodig hadden. Tegelijkertijd had de adverteerder een blog geschreven over het coronavirus en hoe je je daartegen kunt beschermen. Het doel van de adverteerder was om misleiding vanuit onder meer de media en de farmaceutische industrie te laten zien, niet om te misleiden. Verweerder geeft aan dat zij na contact met de Keuringsraad de post reeds heeft verwijderd. 
Wat is de beslissing?
De Reclame Code Commissie komt tot de conclusie dat de uiting in strijd is met artikel 5.2 van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten. Dat houdt in dat er sprake is van een aanprijzing met geneeskundige inhoud die niet is toegestaan. 
https://www.reclamecode.nl/uitspraken/resultaten/gezondheid-2020-00096/268765/
Uitspraak over claim voor geregistreerd geneesmiddel
Waar gaat het om?
De klacht betreft een televisiecommercial voor een geregistreerd geneesmiddel, waarin wordt gezegd dat dit product ‘bacteriën en virussen doodt en beginnende keelpijn verzacht na vijf minuten’. 
Wat houdt de klacht in?
De klager is van mening dat het onjuist is dat in de televisiecommercial wordt gezegd dat het product bacteriën en virussen doodt. Het product heeft deze werking niet. 
Advies van de Keuringsraad en verweer
De Keuringsraad geeft aan dat de claim ‘doodt virussen en bacteriën’ gebaseerd is op de SmPC en de geregistreerde teksten van het product. De televisiecommercial is voorzien van een toelatingsnummer. Verweerder sluit zich aan bij het advies van de Keuringsraad.
Wat is de beslissing?
De voorzitter wijst de klacht – gelet op het advies van de Keuringsraad – af. 
https://www.reclamecode.nl/uitspraken/resultaten/gezondheid-2020-00076/267067/
 
Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Lees verder
MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

MD symbool mag in plaats van vermelding “medisch hulpmiddel”

Volgens de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH) moet je verplicht medisch hulpmiddel vermelden op verpakkingsmaterialen en in reclame van een medisch hulpmiddel. Goed nieuws: op verpakkingsmaterialen mag dit nu ook door het MD symbool af te beelden. 

Lees verder
 ‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

‘Bij blauwe plekken’ toegelaten als gezondheidsclaim

De indicatieve lijst voor uitwendige gezondheidsproducten geeft weer welke claims wel en niet toegestaan zijn voor gezondheidsproducten die uitwendig gebruikt worden. Deze lijst wordt soms aangevuld.

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →