Uitspraken Reclame Code Commissie

Uitspraken Reclame Code Commissie

Uitspraken Reclame Code Commissie

 De Reclame Code Commissie / het College van Beroep heeft de volgende uitspraken gedaan op het gebied van onze Codes:

Uitspraak over middel tegen coronavirus
Waar gaat het om?
De klacht gat over een post op Facebook, waarin een product wordt aangeprezen als een zeer effectief middel tegen het coronavirus.  
Wat houdt de klacht in?
De klager is van mening dat het aanprijzen van dit product ter voorkoming van het coronavirus is aan te merken als het misbruiken van de angst, die momenteel heerst voor besmetting met dit virus. 
Het verweer
De adverteerder geeft aan dat de post was geplaatst naar aanleiding van de vele telefoontjes van klanten die advies nodig hadden. Tegelijkertijd had de adverteerder een blog geschreven over het coronavirus en hoe je je daartegen kunt beschermen. Het doel van de adverteerder was om misleiding vanuit onder meer de media en de farmaceutische industrie te laten zien, niet om te misleiden. Verweerder geeft aan dat zij na contact met de Keuringsraad de post reeds heeft verwijderd. 
Wat is de beslissing?
De Reclame Code Commissie komt tot de conclusie dat de uiting in strijd is met artikel 5.2 van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten. Dat houdt in dat er sprake is van een aanprijzing met geneeskundige inhoud die niet is toegestaan. 
https://www.reclamecode.nl/uitspraken/resultaten/gezondheid-2020-00096/268765/
Uitspraak over claim voor geregistreerd geneesmiddel
Waar gaat het om?
De klacht betreft een televisiecommercial voor een geregistreerd geneesmiddel, waarin wordt gezegd dat dit product ‘bacteriën en virussen doodt en beginnende keelpijn verzacht na vijf minuten’. 
Wat houdt de klacht in?
De klager is van mening dat het onjuist is dat in de televisiecommercial wordt gezegd dat het product bacteriën en virussen doodt. Het product heeft deze werking niet. 
Advies van de Keuringsraad en verweer
De Keuringsraad geeft aan dat de claim ‘doodt virussen en bacteriën’ gebaseerd is op de SmPC en de geregistreerde teksten van het product. De televisiecommercial is voorzien van een toelatingsnummer. Verweerder sluit zich aan bij het advies van de Keuringsraad.
Wat is de beslissing?
De voorzitter wijst de klacht – gelet op het advies van de Keuringsraad – af. 
https://www.reclamecode.nl/uitspraken/resultaten/gezondheid-2020-00076/267067/
 
Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Vanwege de toenemende mate van automatisering door Google en andere zoekmachines, al dan niet gevoerd door AI, was de Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren toe aan een update. De nodige aanpassingen zijn in samenspraak met de branchevereniging en de NVWA tot stand gekomen.

Lees verder
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →