Keuringsraad maakt nieuwe werkafspraken met overheid (NVWA)

Keuringsraad maakt nieuwe werkafspraken met overheid (NVWA)

Keuringsraad maakt nieuwe werkafspraken met overheid (NVWA)

De Keuringsraad werkt samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat doen wij al jaren, omdat wij een gezamenlijk doel hebben: ervoor zorgen dat gezondheidsreclame voldoet aan de wet- en regelgeving. Met dit voor ogen hebben wij recent nieuwe werkafspraken gemaakt.
 
Overleggen Keuringsraad en NVWA
De Keuringsraad en de NVWA overleggen vier keer per jaar. Tijdens zo’n overleg nemen wij opvallende dossiers door en bespreken wij lopende zaken en actualiteiten. Uiteraard hebben wij ook tussentijds contact, bijvoorbeeld wanneer de inspecteurs van de NVWA iets signaleren waarbij de Keuringsraad betrokken is.
 
Nieuwe werkafspraken
In de nieuwe werkafspraken werkten wij concreet uit hoe onze samenwerking eruitziet. Zoals bekend zorgt een toelatingsnummer dat een bedrijf geen boetes krijgt, dit is uiteraard ook in de werkafspraken vastgelegd. Nieuw is dat met deze werkafspraken de zelfregulering via de Keuringsraad formeel wordt erkend. Zo staat in de werkafspraken te lezen dat de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten (link) een adequate en juiste invulling is van de wettelijke regelgeving en als veldnorm dient. Nieuw is ook dat de NVWA-meldingen en -constateringen kunnen verwijzen naar de Keuringsraad. Zo houdt de NVWA de handen vrij om op te treden bij ernstige gevallen of als gebruik moet worden gemaakt van wettelijke bevoegdheden.
 
Download de nieuwe werkafspraken hier
 
Voordeel van de werkafspraken
Janine Galjaard, directeur van de Keuringsraad: ‘Het grote voordeel van de samenwerking is dat bedrijven die hun uitingen aan de Keuringsraad hebben voorgelegd, hierover nooit door de NVWA zullen worden benaderd. Je weet dan dus zeker dat je goed zit. Daarnaast zijn de werkafspraken een bevestiging van de werking van de zelfregulering.’
 
Lees ook het interview met Martin Kooijman van de NVWA over deze samenwerking, de claimswetgeving en de handhaving hiervan. 
 
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Monitoringen, wat levert het op? Een terugblik op 2023

Eén van de taken van de Keuringsraad is het mogelijk maken van een level playing field. Partijen die zelf actief meedoen aan de zelfregulering en hun uitingen voorleggen aan de Keuringsraad, hebben de mogelijkheid een monitoringsverzoek in te dienen. Dat wil zeggen dat zij ons (anoniem) attent kunnen maken op uitingen van concullega’s die niet aan de normen van de zelfregulering voldoen. En of dat wat oplevert? Jazeker! Het overgrote merendeel van de aangeschreven partijen past haar uitingen aan. Wanneer wij er onverhoopt niet met hen uitkomen, kunnen we de melding doorzetten naar de Reclame Code Commissie of een handhavende instantie.  

Lees verder
 Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Beautyclaims en gezondheidsclaims op voedingssupplementen: dit is het verschil!

Een beautyclaim is een positieve bewering over het uiterlijk, waarmee een uiterlijk wordt aangegeven. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beauty- en gezondheidsclaims in relatie tot voedingssupplementen. Tijd voor duidelijkheid!

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →