Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Dit is waar de Keuringsraad voor staat

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen. Industrie, media en adverteerders nemen hun verantwoordelijkheid en hebben zelf op basis van de wetgeving en in samenspraak met de toezichthouders regels opgesteld waaraan publieksreclame moet voldoen. De Keuringsraad ziet toe op de naleving van die regels. Lees meer over zelfregulering.

De Keuringsraad staat voor verantwoorde reclame binnen de bestaande wettelijke kaders. Wij zorgen ervoor dat reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten geen misleidende claims bevat. Onze focus ligt op gezondheidsclaims die goedgekeurd zijn door de Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA). Voor claims op kruidensupplementen (botanicals) geldt dat deze claims nog niet zijn beoordeeld. Lees meer over kruidensupplementen.

De bewoordingen in onze claimsdatabase zijn voorbeeldbewoordingen van goedgekeurde claims. We houden een scherp oog op influencers, die een grote invloed hebben op het publiek. We benadrukken dat supplementen bedoeld zijn als aanvulling op de voeding en niet als vervanging, wat ook duidelijk op de verpakking moet staan.

Het is belangrijk op te merken dat de Keuringsraad geen zeggenschap heeft over doseringen; er zijn geen vastgestelde maximumdoseringen waar wij over beslissen. Ons doel is ervoor te zorgen dat reclame eerlijk en verantwoord is, met respect voor de wetgeving en de gezondheid van de consument. 
 
Flesvoeding gelijkstellen aan borstvoeding – HiPP blijft in strijd met de regels handelen

Flesvoeding gelijkstellen aan borstvoeding – HiPP blijft in strijd met de regels handelen

In het monitoringsproces kan de Keuringsraad op verzoek partijen aanschrijven die zich niet houden aan de geldende wet- en regelgeving. Soms gebeurt het dat de aangeschreven partij het niet eens is met de Keuringsraad. De expertise van de Reclame Code Commissie kan dan worden ingeschakeld. De afgelopen maanden was dit aan de orde bij HiPP. Ondanks een uitspraak van de RCC en het College van Beroep is hun website nog altijd in strijd met de Reclamecode Zuigelingenvoeding. 

Lees verder
Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Aangepaste Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren

Vanwege de toenemende mate van automatisering door Google en andere zoekmachines, al dan niet gevoerd door AI, was de Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren toe aan een update. De nodige aanpassingen zijn in samenspraak met de branchevereniging en de NVWA tot stand gekomen.

Lees verder
De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

De Keuringsraad en Kruidvat vieren toelating webshop

Kruidvat is er als eerste drogisterij met een online webshop in geslaagd een toelatingsnummer voor haar website te krijgen van de Keuringsraad. En dat mag gevierd worden, want beide partijen hebben daar de afgelopen twee jaar veel werk voor verricht met een veelbelovend resultaat als gevolg. 

Lees verder
← Nieuwer    Ouder →